10 χρόνια στίγμαΛόγου | «Ο άνθρωπος και ο κόσμος στη λογοτεχνία σήμερα» | 9/5

Ο IANOS και το στίγμαΛόγου, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τη δημιουργία του, διοργανώνουν συζήτηση με τίτλο «Ο άνθρωπος και ο κόσμος στη λογοτεχνία σήμερα», με προσκεκλημένους τους πεζογράφους Γεωργία Συλλαίου και Μιχάλη Μακρόπουλο, και τους ποιητές Δανάη Σιώζιου και Δημήτρη Πέτρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.


Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της εκδήλωσης

Οι καλεσμένοι θα συζητήσουν για τα πιο πρόσφατα βιβλία τους με τα μέλη της συντακτικής ομάδας του stigmalogou.gr: τη Χριστίνα Λιναρδάκη, τη Λίλια Τσούβα και την Κατερίνα Τσιτσεκλή, ενώ η Ήλια Λούτα θα κάνει την εισαγωγή σε καθένα από αυτά. Τα υπό συζήτηση βιβλία είναι τα: Ο δικός της καθρέφτης της Γεωργίας Συλλαίου, Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον του Μιχάλη Μακρόπουλου, Ενδεχόμενα τοπία της Δανάης Σιώζιου και Εικοστός κόσμος του Δημήτρη Πέτρου. Καθένα από αυτά αναδεικνύει με χαρακτηριστικό τρόπο το πώς γίνεται η πρόσληψη του ανθρώπου και του κόσμου στη λογοτεχνία σήμερα. Θα προβληθεί επίσης βίντεο από την αποκλειστική συνέντευξη της Αμερικανίδας συγγραφέως βιετναμέζικης καταγωγής Kim Thúy στο έτερο μέλος της συντακτικής ομάδας, Μαρία Ψωμά-Πετρίδου, με αφορμή την ελληνική μετάφραση του βιβλίου της πρώτης, Ρου.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Η Γεωργία Συλλαίου γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασική μουσική και τραγούδι στo Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και, ακολούθως, σύγχρονα μουσικά ρεύματα και θέατρο στην Αυστρία, στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Έχει δημοσιεύσει λογοτεχνικά κείμενα στα περιοδικά "Εντευκτήριο", "Δέκατα", "Πανδώρα", "Ένεκεν", "Jazz & τζαζ", "Θεσσαλονικέων Πόλις", "Αναγνώστης", κ.ά.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής και έχουν εκδοθεί δώδεκα προσωπικά της CD. Το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Στο ακρωτήρι" (Εκδόσεις Οδός Πανός), κυκλοφόρησε το 2012.

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννιά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και έντεκα χρόνια ζει με την οικογένειά του στη Λευκάδα και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο, όπου διαδραματίζονται κάποιες ιστορίες του. Έχει εκδώσει δώδεκα πεζογραφικά βιβλία για ενήλικες, το Οδοιπορικό στο Πωγώνι (Fagotto 2013) και έξι βιβλία για παιδιά. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας.

H Δανάη Σιώζιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρλσρούη της Γερμανίας και στην Καρδίτσα. Σπούδασε Αγγλική και Ελληνική φιλολογία και, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, πολιτιστική διαχείριση και Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε συνεκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού "Τεφλόν". Ποιήματα, άρθρα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά και ανθολογίες έχοντας μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ισπανικά. Τον Ιούλιο του 2015 συμμετείχε στην παράσταση του Αντώνη Βολανάκη, "Πηνελοπιάδα, ένα απόσπασμα", βασισμένη στο βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον Μάιο του 2016 έλαβε μέρος στην ομαδική παρουσίαση οκτώ ποιητών στην εφημερίδα "Guardian" με τίτλο "Meet the Greek writers revolutionising poetry in the age of austerity". H πρώτη της ποιητική συλλογή "Χρήσιμα παιδικά παιχνίδια" (Αντίποδες, 2016), τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή "Γιάννης Βαρβέρης" της Εταιρείας Συγγραφέων και με Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (εξ ημισείας με "Το κήτος" της Ούρσουλας Φωσκόλου).

Ο Δημήτρης Πέτρου γεννήθηκε το 1970 στη Δράμα και ζει στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Α′ Παθολογική (2013), Χωματουργικά (2016) και Μόρα (2018) (εκδόσεις Μικρή Άρκτος). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, λιθουανικά και φινλανδικά. Ο Εικοστός κόσμος είναι η τέταρτη ποιητική συλλογή του.