«Ο εαυτός ως εργαλείο έρευνας - Εθνογραφία και Επιτέλεση» | Μαριλένα Παπαχριστοφόρου | Εκδ. Παπαζήση | 13/3

Ο IANOS και οι εκδόσεις Παπαζήση,διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Παπαχριστοφόρου, με τίτλο «Ο Εαυτός ως εργαλείο έρευνας - Εθνογραφία και Επιτέλεση»


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Τσιμουρής, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αλεξάνδρα Μπαλάντινα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Πατρίτσια Γερακοπούλου, Εκλεγείσα Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Πωλίνα Κρεμαστά, Χορεύτρια-Χορογράφος

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μέσα από μία μεθοδολογική πρόταση σε μία ανοικτή συζήτηση, αυτό το κείμενο πραγματεύεται τη διεπιστημονική δυναμική θεωρητικών ζητημάτων, όπως η θεωρία της επιτέλεσης και η σύνδεσή της με την εθνογραφική πράξη στο πεδίο και στην αίθουσα, ή η αυτοαναφορικότητα στην εθνογραφική γραφή.
Επιχειρείται να αναδειχθεί μία ακόμη όψη της εθνογραφικής έρευνας πεδίου ως επιτέλεσης, και η αναπλαισίωσή της μέσα από εκείνα τα σημεία όπου οι μεθοδολογικές αρχές ζυμώνονται με την ίδια τη βιωματική εμπειρία και συμμετοχή του εθνογράφου ερευνητή στο πεδίο. Από αυτή την άποψη, η εθνογραφική έρευνα πεδίου είναι μια βαθιά ανθρώπινη εμπειρία. Επιχειρείται ένα βήμα ακόμη προς την επιτελεστική διάσταση της εθνογραφικής συνθήκης και με εργαλεία της υποκριτικής τέχνης, όπως η μέθοδος Στανισλάβσκι, που στην πράξη μπορεί να λειτουργούν συμπληρωματικά με τη θεωρία της επιτέλεσης: διαπιστώνεται ότι μέσα από μια συνειδητή διαχείριση του «ρόλου», του κοινωνικού ρόλου που υιοθετεί ο ερευνητής στο πεδίο, αφ’ ενός (αυτο)ελέγχεται η εσωτερική σύγκρουση που προξενείται από την επαφή και την προσαρμογή στην κοινωνική διαφορετικότητα, αλλά και στην ετερότητα των συντελεστών της εθνογραφικής έρευνας, ενώ αφ’ ετέρου αυτή η «ταύτιση» της συμμετοχικής παρατήρησης μπορεί να έχει ψυχοθεραπευτική εφαρμογή.
Ως αποτέλεσμα αυτής της θεωρητικής και μεθοδολογικής διαδρομής, που διατρέχει την ιστορία της εθνογραφικής έρευνας πεδίου μέσα από χαρακτηριστικές στιγμές της, αλλά και την ίδια την προσωπική διαδρομή της εθνογράφου ερευνήτριας στο πεδίο, προκύπτει και η κατάθεση ενός διδακτικού «πρωτοκόλλου» για τη διεξαγωγή της.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαριλένα Παπαχριστοφόρου γεννήθηκε το 1966, στη Θεσσαλονίκη. Έλκει την καταγωγή της από τους Έλληνες της Αιγύπτου και την κοινότητα της Αλεξάνδρειας. Μεγάλωσε στο Κονγκό και στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παρίσι, γαλλική φιλολογία και συγκριτική λογοτεχνία στη Σορβόννη, κοινωνική ανθρωπολογία και εθνολογία στην École des Hautes Études en Sciences Sociales. Εργάσθηκε παράλληλα με τις σπουδές της ως μεταφράστρια, και από το 1997 ως το 2009 στην Ακαδημία Αθηνών, απ’ όπου ξεκίνησε την ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία ως Ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ. Πολλές μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, συλλογικούς τόμους και εγκυκλοπαίδειες, όπως και μονογραφίες της στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η διδακτορική της διατριβή, στη γαλλική γλώσσα, έχει δημοσιευθεί από τη Φινλανδική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών. Ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, σήμερα, διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία και Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στη μελέτη και τους μηχανισμούς της προφορικότητας, των συλλογικών αναπαραστάσεων και ταυτοτήτων, όπως αυτές εκφράζονται κυρίως μέσα από αφηγηματικές και τελετουργικές πρακτικές.